Com funciona el cervell dels nens

Com funciona el cervell dels nens

Tenir informació sobre el funcionament del cervell dels nens ajuda als pares a entendre millor les reaccions dels seus fills, a reaccionar d’una manera més eficaç en situacions difícils, i a construir una bona base emocional, social i mental.

Conèixer el funcionament del seu cervell permetrà construir una relació sòlida amb els fills per poder modelar el seu cervell i donar-li unes arrels perquè tingui una vida sana i feliç.

El cervell està dividit en dues parts. El costat esquerre, que ens ajuda a pensar de manera lògica i a organitzar els pensaments per a construir frases, i el costat dret que ens ajuda a experimentar les emocions i a interpretar les senyals no verbals.

També tenim un cervell reptilià. És la part més antiga del nostre cervell, que ens permet actuar intuïtivament i prendre decisions per a la supervivència, en mil·lèsimes de segon. Un cervell mamífer que ens orienta cap a la connexió i les relacions. Per això en ocasions sembla que siguem persones diferents, segons la part del cervell que, en un moment, domina sobre les altres.

La integració permet que les diferents parts del cervell treballin de forma coordinada. Quan els nens no estan integrats actuen de forma caòtica , les emocions els superen i se senten confusos. No són capaços de respondre de forma serena a les situacions a les que s’enfronten. Responen de forma agressiva, amb rabietes, i amb tot tipus de conductes desafiants per als pares.

Podem ajudar als nostres fills a estar més integrats per poder utilitzar el seu cervell de manera coordinada.

Volem que el seu cervell estigui integrat horitzontalment, de manera ,que la lògica del costat esquerre pugui treballar bé amb les seves emocions del costat dret. Volem que estigui integrat verticalment, perquè les parts situades en la part superior, les més noves, que els permeten veure de forma reflexiva, treballin amb les parts situades en la part inferior del cervell, les més antigues, relacionades amb l’instint, les reaccions viscerals i la supervivència.

Una bona notícia que ha demostrat la neurociència és que el cervell és modelable, és plàstic i que aquests canvis físics són possibles gràcies a la experiència.

Això significa que no som esclaus de la manera d’actuar del nostre cervell, el podem reconfigurar.

Els nens ja neixen amb un temperament condicionat per la seva genètica, però els pares tenen un paper molt important a l’hora d’ajudar als nens a desenvolupar un cervell integrat. Poden facilitar-li experiències per crear connexions amb les diferents parts del cervell i poder treure el màxim de profit dels seus recursos mentals. Ja hem dit que l’experiència permet la neuroplasticitat cerebral.

Així doncs quan el nen fa rabietes, no creu, no vol fer els deures, es baralla amb els germans hi ha una manca d’integració en el seu cervell. I això és degut a que el seu cervell encara no ha tingut temps de desenvolupar-se. Si utilitzem els moments del dia a dia, en que sorgeixen dificultats, podem influir en la manera que el cervell del nostre fill evoluciona cap a la integració. La nostra manera de reaccionar davant els impulsos infantils, els permetrà controlar els seus impulsos.

Per portar una vida equilibrada, creativa i plena de relacions ben conectades, és molt important que els nostres cervells (dret, esquerre) actuïn conjuntament. Els nens valoraran tant la seva lògica com les seves emocions, estaran equilibrats, podran entendre’s a si mateixos i al món en general.

Quan els pares no jutgen les reaccions i comportaments dels seus fills , poden veure les seves emocions i necessitats i si reaccionen amb sensibilitat, els nens aprenen que les seves emocions, sentiments i pensaments són temporals i passatgers i això els permet recuperar el control. Per als nens no identificar-se amb els sentiments que senten els permet progressar en tots els plànols: social, emocional, físic, acadèmic.

Periòdicament us deixarem idees que poden ajudar-vos en la vostra relació del dia a dia amb els fills. En direm trucs del cervell integrat.

 

 

Image
About
World's leading management consulting firms, where bold thinking, inspired people and a passion for results come together for extraordinary impact.
Subscribe