ESCOLLIR REGALS PELS NENS

Steinar La Engeland (Unsplash)

Steinar La Engeland (Unsplash)

 

La pregunta més habitual que ens fem aquests dies els pares és, quines joguines serien les meves adequades pels nostres fills.

Els pares sempre pretenem que, a més de jugar, els regals aportin un valor educatiu, ajudin a desenvolupar les capacitats i estimulin la ment dels nens.

Des de MentActiva us volen fer arribar una sèrie de sugeriments al respecte. Sabem que el joc és una activitat que, a més de donar plaer, alegria i satisfacció, permet al nen expressar-se lliurement i descarregar tensions, la qual cosa facilita l’equilibri emocional i afectiu. A través del joc el nen aprèn un seguit de moviments, actes i comportaments necessaris per al seu desenvolupament físic, social, intel·lectual i emocional, que facilitaran més endavant, la seva integració al món dels adults.

Per això us proposem que regaleu algunes joguines i llibres o contes que fomentin el desenvolupament emocional amb l’objectiu de crear entre tots un món més compassiu, alegre, satisfet, just, lliure, respectuós, harmoniós, comprensiu i empàtic.

També us voldriem aconsellar que no us excediu en la quantitad de regals. Una gran quantitat de joguines, lluny d’enriquir el joc, pot arribar a dificultar-lo, ja que l’excés deixa poc marge per a la invenció i la construcció de noves i creatives joguines. Evitar un excés de joguines afavorirà que els petits les valorin realment i entenguin que no es pot tenir tot allò que es vol.

Si partim de la base que les joguines haurien de ser potenciadors reals del joc, hauriem de pensar en joguines que responguin a l’edat, les aficions i gustos del nen/a. Cada nen té preferències diferents i una mateixa joguina no té el mateix valor per a tots.

.Joguines que fomentin el DESENVOLUPAMENT EMOCIONAL

Les disfresses i les representacions en miniatura d’elements del món real (cotxes, botigues, cuinetes…) permeten representar i imaginar diverses situacions del món dels adults experimentant diferents rols que els ajuden a configurar la seva pròpia identitat.

Els titelles, les nines o les figures d’acció promouen l’expressió i manifestació de sentiments, desitjos, pors i emocions.

.Joguines que despertin la CREATIVITAT. La principal funció d’una joguina és estimular les ganes de jugar. És a dir, les ganes de córrer, saltar, xutar, riure, imaginar, crear, pensar, decidir, arriscar-se, deduir, associar, explorar, descobrir, abraçar, competir, cooperar, expressar, cantar, tenir cura, somiar … Això és el que han de proporcionar les joguines que triem.

.Joguines que fomentin la SALUT. Joguines que afavoreixin el moviment a casa i a l’aire lliure, darrere d’una pilota, a sobre d’un tricicle o un de patinet, ballant al so d’una música, grimpant o seguint el vol d’un estel. Els nostres nens necessiten moure, i la millor manera de fer-ho és jugant.

.Joguines que estimulin l’AMISTAT. Si bé als nens els agrada jugar amb nosaltres, també necessiten i desitgen jugar amb altres iguals i poder mesurar-se, superar-se, compartir, competir, cooperar … Aprendre a esperar, negociar, guanyar i a perdre, són activitats plenes de riquesa que han d’acompanyar els jocs dels nens i adolescents. Els jocs de taula, els trencaclosques, els jocs d’habilitat física afavoreixen l’assimilació de normes i pautes socials, el respecte als altres i l’acceptació d’acords, aspectes bàsics de les relacions humanes. També permeten l’experimentació de l’èxit i poden ajudar a aprendre a tolerar les frustracions. Cal que els nens aprenguin a guanyar i també a perdre.

.Llibres . Els llibres desperten la imaginació i ofereixen un món nou. Permeten desconectar de la realitat i conectar amb el món interior del nen. Per altre banda, trobar una estona al dia per llegir al costat dels pares pot ser molt agradable per al nen i útil per estrènyer els lligams familiars. Hi ha col.leccions molt interessants de llibres que tracten d’emocions. Podriem aprofitar per llegir aquest tipus de llibre amb els nens, això ens donaría l’oportunitat de tractar les emocions amb normalitat. Com a rútina diària abans d’anar a dormir ajuda als nens a relaxar-se i aquietar la ment per poder dormir més ràpidament.

Tingueu en compte que un regal que no val diners i que per als nens té molt de valor, és jugar amb els pares. Encara que estiguem molt enfeinats, 10 minuts al dia de temps de qualitat, és a dir, de jugar amb ells, al que ells vulguin, és suficient.